Massage

De massage met je baby bouw je op, dat kan al vanaf de eerste dag na degeboorte. Je begint met hele subtiele, kleine oefeningen en dat breid je uit naar een volledige massage met yogaoefeningen.

Vanaf twee, drie maanden oud kan de baby wat langer gemasseerd worden. Je begint  bijvoorbeeld met twee massage oefeningen en een yoga oefening en dan kan je de keren daarna er steeds iets aan toevoegen.

Van drie tot vijf maanden kan je meer druk gaan geven tijdens de massage en yogabewegingen. Je kindje kan nu ook wat meer oefeningen achter elkaar aan.

Van zes tot negen maanden zijn de spieren van je baby al gewend aan de oefeningen en zullen deze ook sterker en steviger zijn. Je baby wordt ook beweeglijker en richt zich meer en meer op de omgeving. De yoga krijgt een speelser karakter.

Je kan een volledige yoga- en massage sessie geven, maar dat hoeft zeker niet.
Je kan er ook voor kiezen om wat oefeningen tussendoor te doen. Het is wel fijn om regelmatig yoga-en massageoefeningen te doen. Zo wen jij je baby aan dit positieve contact. Als je jezelf aanwent om de massage sessie te beginnen en te eindigen op steeds dezelfde manier, dan geeft dat ook herkenning en weet je kindje op een gegeven moment wat er gaat gebeuren.

Wat voorop staat is dat je het zelf prettig vindt en dat je goed blijft kijken en invoelen wat je kindje fijn vindt. Dat jullie er samen plezier aan beleven.
Blijf je gevoel en intuïtie volgen!!

Door de massage stimuleer je de spieren, de bloedsomloop, de spijvertering en het ondersteunt de ontwikkeling. De baby leert contact te maken met zijn gehele lichaam, voelt zijn eigen lijfje en daardoor zal hij ook beter geaard zijn.

Het kan zijn dat een baby gaat plassen tijdens de massage (zorg voor een onderlegger onder de handdoek of deken). Dat is een teken dat de baby ontspant en ontlaadt, op deze manier laat de baby spanningen los.

Alle massagetechnieken en oefeningen die je leert op je baby kan je blijven doen. Een dreumes, peuter of kleuter vindt de massage oefeningen heerlijk en zal zich al snel overgeven en ontspannen. Daarbij kan je de druk en duur van de massage aan je eigen kind aanpassen.

Schuiven naar boven