Kundalini yoga

Kundalini-yoga wordt ook wel de yoga van het bewustzijn genoemd.
Deze vorm van yoga gaat ervan uit dat alles met elkaar verbonden is en komt uit een tantrische traditie. Dit heeft overigens niets te maken met seks maar met hoe de energie zich manifesteert in het lichaam. Hierdoor kan er een verruiming van het bewustzijn ontstaan.

Door de yogahoudingen en de daarbij behorende ademhalingstechnieken wordt de Kundalini-energie gestimuleerd los te komen en zich naar boven door het lichaam te bewegen.
De energie beweegt zich van de onderste chakra’s, energiecentra in je lichaam, naar de bovenste chakra’s. De lagere chakra’s zijn verbonden met het aardse en zijn meer egocentrisch gericht, de hogere chakra’s staan voor liefde en verbondenheid.
De Kundalini-energie ligt als een ‘opgerolde, slapende slang’  bij het eerste en onderste chakra, in de Kundal, bij het stuitje.

Kundalini-yoga is een dynamisch yoga waarbij de ademhaling, pranayama, een belangrijke plek inneemt. In de houdingen wordt veel bewogen, zoals het ronddraaien vanuit het bekken en het op en neer bewegen van de ledematen. Dit wordt altijd ondersteund met een ademhalingstechniek, dit kan zijn een diepe, langzame ademhaling maar ook een snelle, krachtige vuurademhaling.

De Kundalini-yoga  bestaat uit series van oefeningen die op elkaar afgestemd zijn, kriya’s. De series zijn bedoeld om zowel op fysiek, emotioneel, mentaal en energetisch niveau te ondersteunen.
Het kan je helpen boosheid los te laten, je weerstand te verhogen, je wilskracht te vergroten of om bijvoorbeeld je keelchaka te openen voor betere communicatie.

Daarnaast is meditatie en ontspanning een belangrijk onderdeel van de Kundalini-yoga, net als het luisteren of meezingen van mantra’s.

Schuiven naar boven