Babyyoga met massage

De cursus van 5 lessen begint al in de zwangerschap.
Waarom in de zwangerschap?
Hoe fijn is het als je net bevallen bent en je baby is onrustig of krampjes heeft, dat jij als kersverse mama dat kan verlichten met een massage, yogaoefening en/of voetreflexpunten.
In de eerste 4 lessen leer je massagetechnieken en yogaoefeningen die je bij jouw baby mag gaan doen vanaf de eerste dag na de geboorte.
In de lessen hebben we poppen om de yoga en massagetechnieken op te leren. Ook gebruiken we elkaars armen om op te oefenen, zodat je weet hoeveel druk je moet zetten tijdens de massage.
In iedere les komt er een thema aan bod, bijvoorbeeld; darmkrampjes, zwanger en ontzwangeren en over het bij je dragen van je baby.
Les 5 is na de bevalling als de baby’s tussen de 6 a 8 weken oud zijn. Het is meer een bijeenkomst waarbij de bevallingsverhalen gedeeld kunnen worden. Ondertussen ga jij je baby masseren en de yogaoefeningen doen op jullie eigen tempo. Ik ben er dan om te begeleiden en al je vragen te beantwoorden. En natuurlijk is er tijd om je baby te voeden of te verschonen als dat nodig is.

Babyyoga

Een baby beweegt en oefent al met zijn lijfje in de baarmoeder. Na de geboorte stopt dat niet en ontwikkelt hij zichzelf.
Om daar samen met je kindje mee bezig te zijn is heel fijn en plezierig. Met babyyoga leert je baby spelenderwijs zichzelf ontdekken, hij geniet van alle aandacht, voelt zich veilig en geborgen.

Je bent op een rustige, positieve manier bezig met het bewegen van je baby. 
Het belangrijkste is dat jij en je baby samen genieten van het contact, plezier maken en ontspannen.

De houdingen die je met babyyoga doet forceer je nooit. Je baby geeft aan tot waar het prettig is, luister daar altijd naar.
Het is fijn om de houdingen uit te voeren met behulp van liedjes en versjes. Dat geeft structuur in de oefeningen die je doet met je kindje en het verhoogt het plezier.
Yoga gaat om inspannen van de spieren en ontspannen.
Sommige subtiele yogaoefeningen kunnen al vanaf direct na de geboorte gedaan worden. De oefeningen doe je dan tussendoor en altijd op je schoot.

De yoga met je baby versterkt de spieren en maakt ze soepel, stimuleert de bloedsomloop en helpt om spanning en indrukken los te laten.

Vanaf de eerste dag na de bevalling kan je al beginnen met subtiele yoga bewegingen, vandaar dat er al 4 lessen in de zwangerschap worden gegeven. Na een week of zes kan de baby wat meer aan en kunnen er oefeningen aan worden toegevoegd.

Voor iedere ontwikkelingsperiode zijn er weer andere oefeningen die je met je baby kan doen. Oefeningen die geschikt van 4-8 maanden en
van 9 -12 maanden.
Het allerbelangrijkste is……dat jij en je baby er heel veel plezier in hebben en samen kunnen ontspannen.

Massage

De massage met je baby bouw je op, dat kan al vanaf de eerste dag na de geboorte. Je begint met hele subtiele, kleine oefeningen en dat kan je uitbreiden naar een volledige massage met yogaoefeningen.

Vanaf twee, drie maanden oud kan de baby wat langer gemasseerd worden. Je begint  bijvoorbeeld met twee massage oefeningen en een yoga oefening en dan kan je de keren daarna er steeds iets aan toevoegen.

Van drie tot vijf maanden kan je meer druk gaan geven tijdens de massage en yogabewegingen. Je kindje kan nu ook wat meer oefeningen achter elkaar aan.

Van zes tot negen maanden zijn de spieren van je baby al gewend aan de oefeningen en zullen deze ook sterker en steviger zijn. Je baby wordt ook beweeglijker en richt zich meer en meer op de omgeving. De yoga krijgt een speelser karakter.

Je kan een volledige yoga- en massage sessie geven, maar dat hoeft zeker niet. Je kan er ook voor kiezen om wat oefeningen tussendoor te doen. Het is wel fijn om regelmatig yoga-en massageoefeningen te doen. Zo wen jij je baby aan dit positieve contact.
Als je jezelf aanwent om de massage sessie te beginnen en te eindigen op steeds dezelfde manier, dan geeft dat ook herkenning en weet je kindje precies wat er gaat gebeuren. 

Wat voorop staat is dat je het zelf prettig vindt en dat je goed blijft kijken en invoelen wat je kindje fijn vindt. Dat jullie er samen plezier aan beleven.
Blijf je gevoel en intuïtie volgen!!

Door de massage stimuleer je de spieren, de bloedsomloop, de spijsvertering, de motoriek en het ondersteunt de ontwikkeling. De baby leert contact te maken met zijn gehele lichaam, voelt zijn eigen lijfje en daardoor zal hij ook beter geaard zijn.

Het kan zijn dat een baby gaat plassen tijdens de massage (zorg voor een onderlegger onder de handdoek of deken). Dat is een teken dat de baby ontspant en ontlaadt, op deze manier laat de baby spanningen los.

Alle massagetechnieken en oefeningen die je leert op je baby kan je blijven doen. Ook een dreumes, peuter of kleuter vindt de massage heerlijk en zal zich al snel overgeven en ontspannen. Daarbij kan je de druk en duur van de massage aan je eigen kind aanpassen.

Schuiven naar boven